WieVindtWatWaarvan?
Start    Over     Voorbeelden    

Hieronder staan wat voorbeelden van wat je kan doen met de data die uit deze tool komt. Deze grafieken zijn gemaakt met behulp van de ggplot module in R, op basis van de resultaten van verschillende zoektermen. Heb jij ook iets uitgevonden met deze tool? Laat het me weten op GitHub!

Corona

Deze tool kan ook gebruikt worden als je je afvraagt hoe politiek taalgebruik nu eigenlijk verandert over tijd. Hoe vaak hebben we het nou eigenlijk over het “coronavirus”, in vergelijking met “corona”, of “virus”? “Coronavirus” klinkt, in mijn oren tenminste, als een oude term. Als we het nu hebben over “het virus”, of “corona”, weet iedereen ook waar we het over hebben. Misschien komt dit ook terug in de data? In dit plot zien we een steekproef van 200 berichten als we op Poliflw zoeken naar ‘corona, coronavirus, virus’. De kleur van elk datapunt geeft aan welke term gebruikt wordt, met de context erbij. Wat ik zie in dit plot, is hoe vanaf begin april, de term ‘coronavirus’ wordt ondergesneeuwd door ‘corona’ en ‘virus’. Het kan natuurlijk zijn dat dit een ‘sampling bias’ is. Hiervoor is verder onderzoek nodig.

Energie-opwekking

Deze grafiek laat de polariteit (hoe positief of negatief iets wordt omschreven) zien in de loop der jaren, voor verschillende methodes om energie op te wekken. In dit plot valt te zien dat de kerncentrale een hot-topic was tussen 2010 en 2012. Na deze opleving, blijft de gemiddelde polariteit op kerncentrales negatief. Er is ook te zien dat zonnepanelen bijna niet negatief worden omschreven, en dat hun populariteit alleen maar toeneemt in de laatste paar jaren. Ook wordt vanaf 2018 biomassa een groter onderwerp (wordt vaker genoemd in de teksten). Dit is gebaseerd op data uit een steekproef van 1000 documenten met energie-gerelateerde zoektermen.

Mantelzorg

Deze grafiek laat een boxplot zien van de polariteit die verschillende partijen laten zien op het woord "mantelzorg". Wat hier duidelijk aan opvalt, is hoe positief de SGP is over mantelzorg, zeker in vergelijking met de andere partijen. Ook interessant is de afwezigheid van bepaalde partijen. Ik heb natuurlijk maar 200 berichten doorzocht, misschien kwamen de afwezige partijen net in bericht 201-210 met allemaal meningen over mantelzorg. Een vollediger onderzoek is dus nodig.